Każdy chory na cukrzycę typu 2 planując swoje żywienie powinien dostosować ilość spożywanych posiłków do swojego stanu zdrowia oraz trybu życia.

  Najczęściej spotykany rozkład posiłków, który zawiera dieta dla cukrzyka to 5 posiłków w ciągu dnia, czyli 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz 2 przekąski (drugie śniadanie i podwieczorek). U niektórych chorych na cukrzycę typu 2 potrzebne jest włączenie dodatkowego, szóstego posiłku, tzw. drugiej kolacji. Dzieje się tak w sytuacji gdy u cukrzyka występują nocne hipoglikemie (gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi w nocy). Bywa również, że korzystniejsze dla zdrowia diabetyka będzie spożywanie trzech lub czterech posiłków w ciągu dnia. Dotyczyć to może osób z bardzo wysokim poziomem insuliny po posiłkach (hiperinsulinemia). Każdorazowo warto przedyskutować kwestie związane z ilością posiłków spożywanych w ciągu dnia ze swoim lekarzem lub z dietetykiem. Posiłki powinny być rozłożone równomiernie w ciągu dnia, najlepiej o w miarę stałych porach, co ułatwia kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz kontrolę apetytu, czyli poziomu głodu i sytości. Dzięki temu łatwiej jest nie podjadać pomiędzy posiłkami, co ma olbrzymie znaczenie dla unormowania poziomu cukru oraz zachowania prawidłowej masy ciała