Komponując jadłospis powinniśmy pamiętać o regularnym spożyciu posiłków.
Jest to szczególnie ważne jeśli chcemy doprowadzić do normalizacji glikemii. Warto spożywać 5 posiłków o regularnych odstępach, co 3-4 godziny. Energię i węglowodany warto rozłożyć w miarę równomiernie w ciągu dnia. Dla ułatwienia realizacji jadłospisu zaplanować można 3 główne i większe posiłki (śniadanie, obiad i kolację) oraz 2 przekąski. Ilość posiłków powinna być zawsze dostosowana do stanu zdrowia i trybu życia. Kompozycja posiłków w diecie dla cukrzyka powinna być zgodna z zasadami zdrowego żywienia.
Talerz osoby chorej na cukrzyce powinien być pełen różnorodnych produktów:
– ½ talerza powinny stanowić różnokolorowe warzywa lub owoce
Najlepiej w większości surowe
– ¼ talerza to produkty dostarczające białko
Chude mięso drobiowe, rośliny strączkowe, takie jak groch, ciecierzyca, bób, fasola, soczewica, odtłuszczony nabiał, ryby, jaja
– ¼ talerza to produkty będące dobrym źródłem węglowodanów złożonych
Warto sięgać po różnorodne kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, płatki naturalne
– dodatek tłuszczu roślinnego
Warto regularnie sięgać po orzechy, nasiona, pestki oraz oleje roślinne
Talerz osoby chorej na cukrzyce powinien być pełen różnorodnych produktów:
– ½ talerza powinny stanowić różnokolorowe warzywa lub owoce
Najlepiej w większości surowe
– ¼ talerza to produkty dostarczające białko
Chude mięso drobiowe, rośliny strączkowe, takie jak groch, ciecierzyca, bób, fasola, soczewica, odtłuszczony nabiał, ryby, jaja
– ¼ talerza to produkty będące dobrym źródłem węglowodanów złożonych
Warto sięgać po różnorodne kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, płatki naturalne
– dodatek tłuszczu roślinnego
Warto regularnie sięgać po orzechy, nasiona, pestki oraz oleje roślinne