Komponując jadłospis powinniśmy pamiętać o regularnym spożyciu posiłków.

  Jest to szczególnie ważne jeśli chcemy doprowadzić do normalizacji glikemii. Warto spożywać 5 posiłków o regularnych odstępach, co 3-4 godziny. Energię i węglowodany warto rozłożyć w miarę równomiernie w ciągu dnia. Dla ułatwienia realizacji jadłospisu zaplanować można 3 główne i większe posiłki (śniadanie, obiad i kolację) oraz 2 przekąski. Ilość posiłków powinna być zawsze dostosowana do stanu zdrowia i trybu życia. Kompozycja posiłków w diecie dla cukrzyka powinna być zgodna z zasadami zdrowego żywienia.

Talerz osoby chorej na cukrzyce powinien być pełen różnorodnych produktów:

– ½ talerza powinny stanowić różnokolorowe warzywa lub owoce

Najlepiej w większości surowe

– ¼ talerza to produkty dostarczające białko

Chude mięso drobiowe, rośliny strączkowe, takie jak groch, ciecierzyca, bób, fasola, soczewica, odtłuszczony nabiał, ryby, jaja

– ¼ talerza to produkty będące dobrym źródłem węglowodanów złożonych

Warto sięgać po różnorodne kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, płatki naturalne

– dodatek tłuszczu roślinnego

Warto regularnie sięgać po orzechy, nasiona, pestki oraz oleje roślinne