Niektóre produkty oraz sposób przygotowania potraw mogą niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Do produktów, których w szczególności warto unikać w diecie cukrzycowej należą:



pieczywo z białej, oczyszczonej mąki, chleb na miodzie lub z karmelem, bułki pszenne, maślane, drożdżówki, ciasta, torty, inne wyroby cukiernicze, makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały, błyskawiczne płatki zbożowe, rozgotowane ryż, kasza, makaron
mleko tłuste, skondensowane, zabielacze do kawy, śmietana, sery: tłuste, śmietankowe, dojrzewające, podpuszczkowe, sery topione, słodzone desery mleczne
rozgotowane warzywa, puree warzywne, ziemniaczane
tłuste mięsa tłuste, np. baranina, wieprzowina, wołowina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste wędliny, pasztetowa, salceson, pasztet
tłuszcze: słonina, smalec, twarde margaryny
owoce suszone, kandyzowane, dżemy wysokosłodzone
Jadłospis dla cukrzyka nie powinien również zawierać słodzonych napojów gazowanych typu coca-cola, cukru, miodu, soli, alkoholu, słonych przekąsek, żywności typu instant i fast food, żywności przetworzonej.