Podstawowym założeniem postępowania dietetycznego u pacjentów zmagających się z nadwagi otyłością jest redukcja masy ciała.
Istotną rolę odgrywa tutaj edukacja dotycząca prawidłowego komponowania diety tak, aby pacjent potrafił dopasować odpowiednią liczbę kilokalorii (ilość energii) – co oznacza nauczenia się kontroli nad tym, co się spożywa, w tym wielkości porcji przygotowanych pokarmów.
Poza doborem odpowiednich składników, w diecie osoby z cukrzycą typu 2 ważne jest regularne jedzenie posiłków. W przypadku częstotliwości zaleca się zwykle, aby w ciągu doby posiłki rozplanowane były co ok. 3-4 godziny, co daje od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia.
Regularność spożywanych pokarmów pozwala zapobiegać gwałtownym zmianom stężenia glukozy we krwi. Schemat posiłków jest indywidualny – między innymi w zależności od stosowanej insulinoterapii – zastosowanie pompy insulinowej umożliwia zachowanie największej elastyczności. U osób przyjmujących insuliny ludzkie krótko działające, może być również uwzględniony tzw. posiłek nocny (druga kolacja), który ma zapobiec nocnym wahaniom glikemii i porannej hipoglikemii.
Poza doborem odpowiednich składników, w diecie osoby z cukrzycą typu 2 ważne jest regularne jedzenie posiłków. W przypadku częstotliwości zaleca się zwykle, aby w ciągu doby posiłki rozplanowane były co ok. 3-4 godziny, co daje od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia.
Regularność spożywanych pokarmów pozwala zapobiegać gwałtownym zmianom stężenia glukozy we krwi. Schemat posiłków jest indywidualny – między innymi w zależności od stosowanej insulinoterapii – zastosowanie pompy insulinowej umożliwia zachowanie największej elastyczności. U osób przyjmujących insuliny ludzkie krótko działające, może być również uwzględniony tzw. posiłek nocny (druga kolacja), który ma zapobiec nocnym wahaniom glikemii i porannej hipoglikemii.