Prawidłowo skomponowana dieta cukrzycowa to bardzo ważny element leczenia cukrzycy typu 2.
W łagodnych zaburzeniach gospodarki węglowodanowej często sama dieta wystarczy do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. W przypadku bardziej zaawansowanego stopnia cukrzycy, dieta jest elementem uzupełniającym leczenie, obok leków doustnych czy też insuliny. Do produktów najbardziej pożądanych w diecie dla cukrzyka należą:
Produkty zbożowe z pełnego przemiału: pieczywo razowe, pełnoziarniste, kasze gruboziarniste np. gryczana, pęczak, makaron pełnoziarnisty, makaron z mąki durum (semolina), ryż brązowy, płatki zbożowe, otręby.
Produkty mleczne: mleko i jego przetwory (poniżej 2% tłuszczu) jak jogurty, kefiry, maślanka, chude sery twarogowe i sery twarde.
Chude mięso z kurczaka, indyka, królik, ryby np. dorsz, łosoś, pstrąg, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak), cielęcina, młoda wołowina, chude wędliny, polędwica, wędliny drobiowe, jaja.
Tłuszcze - oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany, z pestek winogron), wysokogatunkowe margaryny miękkie, margaryny miękkie z fitosterolami, rzadziej masło.
Warzywa - wszystkie, różnorodne, z dużym udziałem warzyw surowych, warzywa nierozgotowane.
Owoce - najkorzystniejsze są owoce o niskim indeksie glikemicznym, zarówno świeże, jak i mrożone (np. borówki, maliny, jeżyny, jagody, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczki, granaty, jabłka, owoce cytrusowe, śliwki, gruszki)
Orzechy - włoskie, laskowe, migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia.
Produkty zbożowe z pełnego przemiału: pieczywo razowe, pełnoziarniste, kasze gruboziarniste np. gryczana, pęczak, makaron pełnoziarnisty, makaron z mąki durum (semolina), ryż brązowy, płatki zbożowe, otręby.
Produkty mleczne: mleko i jego przetwory (poniżej 2% tłuszczu) jak jogurty, kefiry, maślanka, chude sery twarogowe i sery twarde.
Chude mięso z kurczaka, indyka, królik, ryby np. dorsz, łosoś, pstrąg, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak), cielęcina, młoda wołowina, chude wędliny, polędwica, wędliny drobiowe, jaja.
Tłuszcze - oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany, z pestek winogron), wysokogatunkowe margaryny miękkie, margaryny miękkie z fitosterolami, rzadziej masło.
Warzywa - wszystkie, różnorodne, z dużym udziałem warzyw surowych, warzywa nierozgotowane.
Owoce - najkorzystniejsze są owoce o niskim indeksie glikemicznym, zarówno świeże, jak i mrożone (np. borówki, maliny, jeżyny, jagody, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczki, granaty, jabłka, owoce cytrusowe, śliwki, gruszki)
Orzechy - włoskie, laskowe, migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia.