Skład diety cukrzycowej


Aby utrzymać dietę cukrzycową niezwykle ważne jest, aby uwzględniała ona indywidualne upodobania żywieniowe. Warto więc pomyśleć o tym co lubimy i w ten sposób wybierać spośród produktów zalecanych w diecie diabetyka. Rekomendowane zasady dotyczące składu diety dotyczą zarówno diety w cukrzycy typu 2, jak i np. diety cukrzycowej w ciąży. Jadłospis w diecie dla cukrzyka powinien opierać się na:

węglowodanach złożonych (pieczywo pełnoziarniste, produkty zbożowe nieprzetworzone, kasze gruboziarniste np. gryczana, pęczak, ryż brązowy, makarony razowe)
warzywach - są źródłem witamin, minerałów i błonnika, niech stanowią one połowę spożywanej porcji każdego głównego posiłku (śniadanie, obiad, kolacja), pamiętaj o nich również w pozostałych posiłkach; częściej spożywaj warzywa surowe i blanszowane, gotowane al dente, wybieraj warzywa o niskim i średnim indeksie glikemicznym, np. brokuły, fasolka szparagowa, marchew, kalafior, sałata, szparagi, szpinak, brukselka, pomidory, papryka, ogórek, rzodkiewka, kalarepa, cukinia
owocach - wybieraj w szczególności te o niskim indeksie glikemicznym, korzystne w cukrzycy są owoce jagodowe (maliny, borówki, jagody, porzeczki, truskawki, jeżyny), które są bogatym źródłem antyoksydantów
dobrych źródłach białka, do których należą: nabiał (jogurty, kefiry, sery), jaja, białe mięso jak kurczak, indyk, ryby, rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola), rzadziej chude czerwone mięso (np. polędwica wołowa, cielęcina)
dobrych źródłach tłuszczy będących źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jak oleje roślinne (oliwa, olej rzepakowy, olej lniany, olej z wiesiołka), orzechy, ziarna, pestki