Węglowodany, białko i tłuszcze w diecie cukrzycowej


Głównym źródłem energii dla diabetyków są węglowodany, powinny one pokrywać około 45 proc. zapotrzebowania kalorycznego. Wyższa podaż węglowodanów (do 60 proc.) możliwa jest u pacjentów wykazujących dużą aktywność fizyczną oraz wówczas, gdy spożywane węglowodany są bogate w błonnik. Najlepszym źródłem węglowodanów dla pacjentów z cukrzycą są pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (kasze, pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty). Do minimum należy natomiast ograniczyć spożywanie cukrów prostych, jedno i dwucukrów (miód, owoce, soki owocowe, mleko).

Udział tłuszczów w diecie diabetyka powinien być taki jak u ludzi zdrowych i może wahać się w przedziale 25-40 proc. kaloryczności diety, przy czym należy zwracać uwagę n rodzaj spożywanego tłuszczu. Tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) powinny stanowić mniej niż 10 proc. wartości energetycznej diety tłuszcze jednonienasycone powinny zapewnić do 20 proc. wartości energetycznej diety; tłuszcze wielonienasycone powinny stanowić około 6–10 proc. wartości energetycznej diety.

U większości chorych na cukrzycę, podobnie jak w populacji ogólnej, udział energii pochodzącej z białka w diecie powinien wynosić 15–20 proc. (ok. 1–1,5 g/kg mc./d). U chorych na cukrzycę typu 2 z nadmierną masą ciała dieta o obniżonej kaloryczności może zawierać nawet 20–30 proc. białka.