Cukrzyca

Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się przewlekłą hiperglikemią czyli zbyt wysokim poziomem cukru we krwii,  wynikającą z zaburzenia wydzielania i/lub działania insuliny. Niedostateczne wydzielania insuliny i/lub zmniejszona odpowiedź tkanek na insulinę upośledza złożone działanie insuliny w tkankach docelowych, co skutkuje zaburzeniem metabolizmu węglowodanów, lipidów i białek. U chorego może być obecne zarówno upośledzenie wydzielania, jak i funkcji insuliny. 

Rodzaje cukrzycy

·       cukrzycę typu 1

·       cukrzycę typu 2 (cukrzyca wieku dojrzałego, cukrzyca nabyta),

·       cukrzycę ciążową,


Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 jest to cukrzyca nabyta i może mieć z kolei dwojakie podłoże. Po pierwsze może wynikać z insulinooporności (komórki posiadają obniżoną wrażliwość na insulinę co zmniejsza wykorzystanie przez nie insuliny) komórek i tkanek. A po drugie może być skutkiem zbyt małego wytwarzania insuliny przez trzustkę. Stężenie cukru we krwi jest w tej postaci choroby zbyt wysokie, gdyż trzustka nie wydziela insuliny zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu chorego. Ponadto, w przeciwieństwie do cukrzycy typu 1 ten rodzaj cukrzycy jest silniej związany z dziedziczeniem.


Do czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się również:

  • ·       wiek i płeć - nieco bardziej narażone na cukrzycę typu 2 są kobiety, 

    ·       nadwaga i otyłość,

    ·       stany zapalne,

    ·       nadciśnienie tętnicze,

    ·       zbyt mała ilość snu,

    ·       nadczynność tarczycy,

    ·       stres,

    ·       przeciążenia zawodowe,

    ·       nieprawidłowa dieta,