Węglowodany, białko i tłuszcze w diecie cukrzycowej
30.11.2022


Głównym źródłem energii dla diabetyków są węglowodany, powinny one pokrywać około 45 proc. zapotrzebowania kalorycznego. Wyższa podaż węglowodanów (do 60 proc.) możliwa jest u pacjentów wykazujących dużą aktywność fizyczną oraz wówczas, gdy spożywane węglowodany są bogate w błonnik. Najlepszym źródłem węglowodanów dla pacjentów z cukrzycą są pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (kasze, pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty). Do minimum należy natomiast ograniczyć spożywanie cukrów prostych, jedno i dwucukrów (miód, owoce, soki owocowe, mleko).

Udział tłuszczów w diecie diabetyka powinien być taki jak u ludzi zdrowych i może wahać się w przedziale 25-40 proc. kaloryczności diety, przy czym należy zwracać uwagę n rodzaj spożywanego tłuszczu. Tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) powinny stanowić mniej niż 10 proc. wartości energetycznej diety tłuszcze jednonienasycone powinny zapewnić do 20 proc. wartości energetycznej diety; tłuszcze wielonienasycone powinny stanowić około 6–10 proc. wartości energetycznej diety.

U większości chorych na cukrzycę, podobnie jak w populacji ogólnej, udział energii pochodzącej z białka w diecie powinien wynosić 15–20 proc. (ok. 1–1,5 g/kg mc./d). U chorych na cukrzycę typu 2 z nadmierną masą ciała dieta o obniżonej kaloryczności może zawierać nawet 20–30 proc. białka.

Znaczenie diety w cukrzycy typu 2
28.11.2022


Każdy pacjent z cukrzycą typu 2 powinien zwracać uwagę na to, co je, jednak nie u każdego odpowiednia dieta pełni taką samą rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Na początkowym etapie rozwoju cukrzycy typu 2. do ustabilizowania glikemii często wystarcza zmiana sposobu odżywiania się oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Jest to tzw. terapia behawioralna, czyli leczenie polegające na modyfikacji stylu życia. Dla diabetyków stosujących terapią behawioralną dieta i aktywność mają kluczowe znaczenie, bo nie mają żadnych innych „narzędzi” do obniżania poziomu cukru.

Kiedy leczenie dietą i aktywnością fizyczną staje się nieskuteczne, pacjent zaczyna przyjmować leki. Lekiem tzw. pierwszego rzutu w cukrzycy typu 2. jest metformina (która zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny), do której z czasem dołączają leki o innych mechanizmach działanie: pochodne sulfonylomocznika, leki inkretynowe, flozyny. Kiedy łączenie różnych preparatów o różnych mechanizmach działania staje się nieskuteczne, wówczas do leczenia wprowadzana jest insulina – najpierw tylko bazowa, z czasem insulina do posiłków. Na etapie leczenia farmakologicznego, kiedy to doustne leki hipoglikemizujące regulują glikemię, dieta nadal jest bardzo ważna. Dawki leków są stałe, dostosowane do zdrowej diety o umiarkowanej podaży węglowodanów. Jeśli pacjent przyjmuje leki, ale nie stosuje diety, nie będą one działy skutecznie (chory będzie doświadczał hiperglikemii). Innymi słowy, leki wystarczają, gdy pacjent trzyma dietę, ale przestają spełniać swoją rolę, kiedy pacjent tego nie robi.

Dieta cukrzycowa produkty zakazane
9.11.2022


Dużym łukiem diabetycy – osoby chore na cukrzycę 1 i 2 – powinni omijać pewne produkty. Na pewno jedzenie zakazane dla cukrzyka to:

Wszelkie białe pieczywa, makarony oraz ciasta: bagietki, bułki maślane, drożdżówki, pączki, kajzerki, rogale, chałki, ciasta, ciasteczka i biszkopty. Również makarony z oczyszczonej mąki, biały ryż, kasza jaglana, kasza manna, płatki kukurydziane, słodkie płatki śniadaniowe.
Tłuste i czerwone mięso: wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, podroby, dziczyzna, kiełbasa, salceson, mielonka, salami czy pasztetowa.
Wędzone i smażone ryby: karp, halibut, węgorz, kawior i krewetki.
Warzywa skrobiowe: ziemniaki, kukurydza, groszek, buraki.
Słodkie owoce i ich pochodne: banany i mocno dojrzałe gruszki oraz śliwki. Owoce konserwowe w słodkiej zalewie, owoce suszone, dżemy, powidła, marmolady i syropy.
Cukier i słodycze: miód, konfitura, syrop klonowy, lody, torty, batony, lizaki. Wszelkie słodkie przekąski
Napoje: alkohol jest całkowicie zakazany! Słodzona kawa i herbata, napoje gazowane, owocowe, dosładzane soki owocowe

Jakie owoce może jeść cukrzyk?
28.10.2022


Osoby chore na cukrzycę mogą raczej jeść większość owoców. Są one dobrym źródłem cukrów prostych, dlatego powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Owoce bezpieczne i zalecane dla cukrzyka to między innymi:

jabłka, gruszki.
wiśnie oraz czereśnie;
pomarańcze, mandarynki cytryny, grejpfruty – cytrusy
wszelkie owoce jagodowe
brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki

Jadłospis w diecie
18.10.2022

Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, aby ograniczyć spożycie cukrów z pokarmów. Poniżej skomponowany jest tylko i wyłącznie sugestią, gdyż tego typu diety przepisywane są przez lekarzy lub diabetologów, po uprzednim wykonaniu odpowiednich badań krwi.

Jadłospis
śniadanie: kanapki z chleba żytniego z pomidorem, szynką z piersi kurczaka pomidorem i rzodkiewką, pomarańcza
II śniadanie: sałatka z kurczaka z pomidorem, ogórkiem i sosem czosnkowym
obiad: klopsy z drobiu gotowane na parze z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną
podwieczorek: jogurt naturalny z orzechami i płatkami owsianymi
kolacja: serek wiejski z jabłkiem i cynamonem

Ważne zasady w diecie cukrzycowej0
04.10.2022

Ważne zasady w diecie cukrzycowej
-dbaj, aby Twój jadłospis cukrzyka był urozmaicony - wybieraj różnorodne produkty,
-ograniczaj ilość tłuszczu, szczególnie tłuszczu dodawanego w czasie przyrządzania potraw i tłuszczów zwierzęcych,
-wybieraj chude gatunki mięsa i wędlin, zawsze usuwaj widoczny tłuszcz,
-zawsze czytaj informację żywieniową na opakowaniu,
-wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki, pieczywo razowe i typu graham),
-staraj się, aby w każdym posiłku znalazły się warzywa,
-unikaj cukru i produktów zawierających jego dużą ilość,
-unikaj nadmiernej ilości soli - pamiętaj, że przemysłowo przygotowane produkty (wędliny, sery żółte, słone przekąski) często zawierają duże ilości soli,
-jedz tyle, aby utrzymać prawidłową masę ciała,
pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej.

Jaki chleb dla cukrzyka?
22.09.2022


Jadłospisy dla cukrzyków zawierają pieczywo. Chleb dla cukrzyka powinien być zrobiony głównie z mąki razowej lub żytniej z dodatkiem otrąb i nasion. Zaleca się też chleb chrupki.
Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
Owoce stanowią istotny składnik zbilansowanej diety. Nie powinna być ona pozbawiona owoców, które są bogatym źródłem wartości odżywczych. Jednak owoce powinny być traktowane tak, jak pozostałe produkty zawierające węglowodany. Owoce w diecie dla cukrzyków to głównie owoce cytrusowe (z racji małej zawartości węglowodanów). Owoce dla cukrzyka: agrest, ananasy, arbuzy, awokado, borówki, brzoskwinie, cytryny, czarne jagody, czereśnie, grejpfruty, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, melony, morele, papaje, pomarańcze, porzeczki (białe i czerwone), poziomki, truskawki, wiśnie, żurawiny. 

Cukrzyca typu 2 - przygotowywanie potraw
15.09.2022


Potrawy powinny być sporządzane metodą:
gotowania na wodzie
duszenia z małą ilością tłuszczu
gotowania na parze
pieczenia bez tłuszczu w rękawie
folii do grillowania.
Trzeba unikać potraw smażonych i panierowanych. Przygotowując dania z warzyw i produktów zbożowych nie należy ich rozgotowywać.

Kalorie i makroskładniki w diecie cukrzycowej typu 2
07.09.2022


W diecie cukrzyka bardzo ważne jest skrupulatne liczenie kalorii. Warto w tym celu założyć i prowadzić specjalny dzienniczek i zapisywać w nim wszystko, co się spożywa. Kontrolujemy też prawidłowy poziomu glukozy i tłuszczów we krwi. Obserwując reakcje organizmu na składniki diety można samodzielnie ułożyć jadłospis cukrzyka, by był dostosowany do indywidualnych potrzeb chorego. Warto wcześniej skonsultować się z dietetykiem, który ustali prawidłową wartość kaloryczną oraz optymalną ilość węglowodanów, białka i tłuszczów znajdujących się w menu diabetyka. Ilość ta uzależniona jest od kilku czynników: wieku, płci, masy ciała, wzrostu i aktywności fizycznej. 

Jakie są objawy insulinooporności i jak ją zdiagnozować?
25.08.2022


Obniżona wrażliwość na insulinę to stan, który przez długie lata może rozwijać się niepostrzeżenie. Objawy insulinooporności często są dyskretne i niespecyficzne, przez co występujące dolegliwości tłumaczone są stylem życia lub innymi chorobami. Do symptomów, które mogą świadczyć o rozwijającym się zaburzeniu, należy:

zwiększone odkładanie się tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicy brzucha;
zwiększony apetyt;
senność i zmęczenie;
brak energii;
zaburzenia koncentracji;
rogowacenie ciemne skóry w okolicy karku lub pachwin;
obecne nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia lub hipertriglicerydemia.
Podstawowym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR, który oblicza się na podstawie stężenia glukozy i insuliny na czczo. Często jednak lekarze specjaliści diagnozują to zaburzenie na podstawie stanu ogólnego pacjenta, głównie jako składową zespołu metabolicznego. 

Cukrzyca typu 2 – jakie pokarmy wyeliminować, a jakie wprowadzić do diety?
17.08.2022


Osoby chore na cukrzycę typu drugiego często zastanawiają się, czy muszą zrezygnować ze swoich ulubionych produktów, takich jak np. kawa czy miód. Zanim wyeliminuje się te pozycje, warto sprawdzić, bo przy diecie cukrzycowej nie wszystko okazuje się tak oczywiste, jakby się wydawało.

Kawa a cukrzyca typu 2 – okazuje się, że picie kawy (2-3 filiżanek dziennie) może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Natomiast u osób, u których chorobę już rozpoznano, kawa pośrednio wpływa na proces hamujący jej rozwój.
Siemię lniane a cukrzyca typu 2 – nasiona siemienia są ubogie w węglowodany, a bogate w tłuszcz omega-3 i błonnik. Nie ma przeciwwskazań do spożywania tego produktu w diecie przy cukrzycy typu 2.
Cytryna a cukrzyca typu 2 – warto dodać ją do wody i wypić przed posiłkiem. Dzięki temu obniży się indeks glikemiczny w spożywanych potrawach, co wpłynie na utrzymanie niskiego poziomu cukru przez długi czas.
Miód a cukrzyca typu 2 – miodu nie można uznać za bezpieczny zamiennik cukru, ponieważ stanowi mieszaninę cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Miód podnosi poziom glikemii we krwi, dlatego też odradza się jego częste spożywanie przez osoby chore na cukrzycę typu 2.
Piwo a cukrzyca typu 2 – nadmierne spożywanie alkoholu może być jedną z przyczyn rozwinięcia się cukrzycy typu 2. Jednak picie niewielkiej ilości napojów procentowych nie wpływa negatywnie na stan chorego. Zaleca się zrezygnowanie z piwa, które jest wysoko kaloryczne, na rzecz mniej obciążających alkoholi. Należy pamiętać o niełączeniu alkoholu z lekami oraz zachować rozsądek przy sięganiu po kolejną lampkę wina.

Cukrzyca typu 2 – dieta

12.08.2022



Dzięki zmianie diety chorzy na cukrzycę typu 2 mogą odczuć zdecydowaną poprawę. Zmiana trybu życia w dużym stopniu wpływa na kontrolowanie objawów choroby. Dlatego też tak wiele uwagi należy przykładać do jadłospisu oraz wykonywania aktywności fizycznych. Można zacząć nawet od codziennego, szybkiego marszu trwającego godzinę. W przypadku diety zmiany powinny być nieco bardziej radykalne i szybciej wdrożone. Trzeba zacząć od dokładnego policzenia spożywanych kalorii. Osoby z nadwagą często podtrzymują, że nie jedzą dużych porcji ani często nie sięgają po coś do przegryzienia. Jednak gdy dokładnie spisuje się każdy posiłek, nawet ten składający się z orzeszków czy batonika, okazuje się, że liczba spożywanych kalorii znacznie przekracza normę. Najczęściej dieta cukrzycowa to dieta redukująca masę ciała, dlatego też ważne jest to, żeby sukcesywnie zmniejszać liczbę kalorii oraz kontrolować masę ciała, tak by widzieć postępy. 

W Czynniki ryzyka
03.08.2022


Cukrzycę typu 2 określa się jako chorobę nabytą, co oznacza, że rozwija się w wyniku czynników środowiskowych oraz trybu życia pacjenta. Najczęściej dotyczy osób po 30. roku życia, jednak coraz częściej diagnozowane są także osoby młodsze w tym dzieci. Wśród czynników ryzyka, prowadzących do rozwinięcia się cukrzycy typu 2, jest stres, zła dieta prowadząca do nadwagi czy wskaźnika BMI powyżej 30, brak aktywności fizycznej oraz przebyta cukrzyca ciążowa. Czynniki te sprawiają, że w organizmie mogą zachodzić zmiany prowadzące do zachorowania. Początkowo objawy choroby są nieodczuwalne, dlatego też często późno dochodzi do zdiagnozowania cukrzycy typu 2.

Jadłospis na dziś dla cukrzyka

29.07.2022



Śniadanie: dwie kanapki razowego chlebka żytniego, posmarowanego cienko masłem (10 g), z polędwicą np. sopocką (40 g), sałatą (20 g) oraz pomidorem (70 g), pomarańcza (130 g), zielona herbata
II śniadanie: jogurt (150 g) połączony z płatkami owsianymi (50 g), orzechami laskowymi (20 g) i brzoskwinią (100 g)
Obiad: zupa koperkowa (350 g), następnie dorsz pieczony w folii z ziołami (180 g) z brązowym ryżem (80 g), brokułem gotowanym (250 g), oliwą z oliwek (10 g)
Podwieczorek: sok pomidorowy (300 g)
Kolacja: serek wiejski lekki (150 g) podany z rzodkiewką, szczypiorkiem oraz ogórkiem. Pokaż mniej

Zasady diety ketogennej
21.07.2022


Dieta ketogeniczna to jeden z bardziej rewolucyjnych sposobów żywienia. Jest to całkowite zaprzeczenie zbilansowanej diety. Opiera się ona na spożyciu głównie tłuszczy, co, wbrew naszym przekonaniom, może powodować szybką redukcję tkanki tłuszczowej. Wybierając dietę ketogenną praktycznie do minimum redukujemy spożycie węglowodanów, z których w normalnych warunkach organizm pobiera energię. Dzięki tłuszczom, które jemy w dużej ilości, w wątrobie zachodzi proces ketozy. Podczas niego powstają ciała ketonowe. W ich składzie znajdziemy aceton, acetooctan, kwas beta-hydroksymasłowy oraz metyloglioksal. Związki te przenikają do układu nerwowego, gdzie zastępują glukozę

POZNAJ I ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z INDEKSEM GLIKEMICZNYM
14.07.2022



Indeks glikemiczny jest to klasyfikacja żywności na podstawie wpływu na poziom glukozy we krwi po jej spożyciu. Jego obliczanie jest skomplikowane, ale nie musisz się tym przejmować, bo w literaturze i internecie dostępne są tabele dla wszystkich produktów spożywczych. Pamiętaj tylko, że obróbka ma olbrzymi wpływ na indeks glikemiczny. Dla przykładu marchewka gotowana ma indeks 3 razy wyższy niż jej surowa koleżanka.

Produkty których warto unikać
14.02.2022

Niektóre produkty oraz sposób przygotowania potraw mogą niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Do produktów, których w szczególności warto unikać w diecie cukrzycowej należą:

pieczywo z białej, oczyszczonej mąki, chleb na miodzie lub z karmelem, bułki pszenne, maślane, drożdżówki, ciasta, torty, inne wyroby cukiernicze, makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały, błyskawiczne płatki zbożowe, rozgotowane ryż, kasza, makaron
mleko tłuste, skondensowane, zabielacze do kawy, śmietana, sery: tłuste, śmietankowe, dojrzewające, podpuszczkowe, sery topione, słodzone desery mleczne
rozgotowane warzywa, puree warzywne, ziemniaczane
tłuste mięsa tłuste, np. baranina, wieprzowina, wołowina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste wędliny, pasztetowa, salceson, pasztet
tłuszcze: słonina, smalec, twarde margaryny
owoce suszone, kandyzowane, dżemy wysokosłodzone
Jadłospis dla cukrzyka nie powinien również zawierać słodzonych napojów gazowanych typu coca-cola, cukru, miodu, soli, alkoholu, słonych przekąsek, żywności typu instant i fast food, żywności przetworzonej.

Komponowanie diety
02.06.2022

Prawidłowo skomponowana dieta cukrzycowa to bardzo ważny element leczenia cukrzycy typu 2. W łagodnych zaburzeniach gospodarki węglowodanowej często sama dieta wystarczy do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. W przypadku bardziej zaawansowanego stopnia cukrzycy, dieta jest elementem uzupełniającym leczenie, obok leków doustnych czy też insuliny. Do produktów najbardziej pożądanych w diecie dla cukrzyka należą:

Produkty zbożowe z pełnego przemiału: pieczywo razowe, pełnoziarniste, kasze gruboziarniste np. gryczana, pęczak, makaron pełnoziarnisty, makaron z mąki durum (semolina), ryż brązowy, płatki zbożowe, otręby.
Produkty mleczne: mleko i jego przetwory (poniżej 2% tłuszczu) jak jogurty, kefiry, maślanka, chude sery twarogowe i sery twarde.
Chude mięso z kurczaka, indyka, królik, ryby np. dorsz, łosoś, pstrąg, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak), cielęcina, młoda wołowina, chude wędliny, polędwica, wędliny drobiowe, jaja.
Tłuszcze - oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany, z pestek winogron), wysokogatunkowe margaryny miękkie, margaryny miękkie z fitosterolami, rzadziej masło.
Warzywa - wszystkie, różnorodne, z dużym udziałem warzyw surowych, warzywa nierozgotowane.
Owoce - najkorzystniejsze są owoce o niskim indeksie glikemicznym, zarówno świeże, jak i mrożone (np. borówki, maliny, jeżyny, jagody, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczki, granaty, jabłka, owoce cytrusowe, śliwki, gruszki)
Orzechy - włoskie, laskowe, migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia.

Planowanie żywienia
24.05.2022

Każdy chory na cukrzycę typu 2 planując swoje żywienie powinien dostosować ilość spożywanych posiłków do swojego stanu zdrowia oraz trybu życia. Najczęściej spotykany rozkład posiłków, który zawiera dieta dla cukrzyka to 5 posiłków w ciągu dnia, czyli 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz 2 przekąski (drugie śniadanie i podwieczorek). U niektórych chorych na cukrzycę typu 2 potrzebne jest włączenie dodatkowego, szóstego posiłku, tzw. drugiej kolacji. Dzieje się tak w sytuacji gdy u cukrzyka występują nocne hipoglikemie (gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi w nocy). Bywa również, że korzystniejsze dla zdrowia diabetyka będzie spożywanie trzech lub czterech posiłków w ciągu dnia. Dotyczyć to może osób z bardzo wysokim poziomem insuliny po posiłkach (hiperinsulinemia). Każdorazowo warto przedyskutować kwestie związane z ilością posiłków spożywanych w ciągu dnia ze swoim lekarzem lub z dietetykiem. Posiłki powinny być rozłożone równomiernie w ciągu dnia, najlepiej o w miarę stałych porach, co ułatwia kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz kontrolę apetytu, czyli poziomu głodu i sytości. Dzięki temu łatwiej jest nie podjadać pomiędzy posiłkami, co ma olbrzymie znaczenie dla unormowania poziomu cukru oraz zachowania prawidłowej masy ciała.

Planowanie jadłospisu
18.05.2022

Komponując jadłospis powinniśmy pamiętać o regularnym spożyciu posiłków. Jest to szczególnie ważne jeśli chcemy doprowadzić do normalizacji glikemii. Warto spożywać 5 posiłków o regularnych odstępach, co 3-4 godziny. Energię i węglowodany warto rozłożyć w miarę równomiernie w ciągu dnia. Dla ułatwienia realizacji jadłospisu zaplanować można 3 główne i większe posiłki (śniadanie, obiad i kolację) oraz 2 przekąski. Ilość posiłków powinna być zawsze dostosowana do stanu zdrowia i trybu życia. Kompozycja posiłków w diecie dla cukrzyka powinna być zgodna z zasadami zdrowego żywienia.

Talerz osoby chorej na cukrzyce powinien być pełen różnorodnych produktów:

– ½ talerza powinny stanowić różnokolorowe warzywa lub owoce

Najlepiej w większości surowe

– ¼ talerza to produkty dostarczające białko

Chude mięso drobiowe, rośliny strączkowe, takie jak groch, ciecierzyca, bób, fasola, soczewica, odtłuszczony nabiał, ryby, jaja

– ¼ talerza to produkty będące dobrym źródłem węglowodanów złożonych

Warto sięgać po różnorodne kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, płatki naturalne

– dodatek tłuszczu roślinnego

Warto regularnie sięgać po orzechy, nasiona, pestki oraz oleje roślinne

Podstawowe założenia dietetyczne
12.05.2022

Podstawowym założeniem postępowania dietetycznego u pacjentów zmagających się z nadwagi otyłością jest redukcja masy ciała. Istotną rolę odgrywa tutaj edukacja dotycząca prawidłowego komponowania diety tak, aby pacjent potrafił dopasować odpowiednią liczbę kilokalorii (ilość energii) – co oznacza nauczenia się kontroli nad tym, co się spożywa, w tym wielkości porcji przygotowanych pokarmów.

Poza doborem odpowiednich składników, w diecie osoby z cukrzycą typu 2 ważne jest regularne jedzenie posiłków. W przypadku częstotliwości zaleca się zwykle, aby w ciągu doby posiłki rozplanowane były co ok. 3-4 godziny, co daje od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia.

Regularność spożywanych pokarmów pozwala zapobiegać gwałtownym zmianom stężenia glukozy we krwi. Schemat posiłków jest indywidualny – między innymi w zależności od stosowanej insulinoterapii – zastosowanie pompy insulinowej umożliwia zachowanie największej elastyczności. U osób przyjmujących insuliny ludzkie krótko działające, może być również uwzględniony tzw. posiłek nocny (druga kolacja), który ma zapobiec nocnym wahaniom glikemii i porannej hipoglikemii.